Huwelijkse voorwaarden
Dergelijke of partnerschapsvoorwaarden verplichten dikwijls tot het periodiek tussen de echtgenoten verrekenen van overgespaarde inkosten. Indien tijdens het huwelijk niet aan een dergelijke verplichting is voldaan, dient er n.a.v. de echtscheiding meestal alsnog te worden verrekend.
Indien met het te verrekenen vermogen in andere goederen is geïnvesteerd, is het ook van belang ieders (economische) aandeel daarin te onderzoeken.
(Beperkte) gemeenschap van goederen
Ook ongehuwde samenlevers of onder huwelijkse voorwaarden gehuwden kunnen deelgenoten zijn van een goed, zoals een woning of een schilderij. Dit geldt natuurlijk ook indien men in algehele of beperkte gemeenschap van goederen met elkaar is gehuwd en beide vermogens zijn vermengd.
Geschillen over de wijze waarop een eenvoudige resp. bijzondere gemeenschap wordt verdeeld, worden door onze advocaten behandeld.
Onttrekkingen en/of investeringen
Indien gemeenschappelijk vermogen voor privédoeleinden is aangewend, ontstaat er een vordering van de gemeenschap op de onttrekkende partner. Ook kan er met privévermogen zijn geïnvesteerd in een gemeenschappelijk goed, en kan de waarde daarvan na verloop van tijd aanzienlijk zijn gewijzigd.
De aldus ontstane vorderingen kunnen in een echtscheidingsprocedure aan bod komen, maar ook op een later tijdstip door onze advocaten ingesteld
Erfenissen en/of schenkingen
Of de scheidende partner nog mag profiteren van dergelijke tijdens het huwelijk door de ander ontvangen voordelen, ligt vaak erg gevoelig. En wat indien er weliswaar een uitsluitingsclausule opgenomen, maar het verkregene tijdens het huwelijk aan b.v. consumptieve doeleinden is besteed?
Onze advocaten onderzoeken graag wat in uw geval de juridische mogelijkheden zijn en behartigen vervolgens uw vermogensrechtelijke belangen.